Kong – en enkel aktivering!

Idag vill jag slå ett slag för aktivering utav din och min hund! Det finns självklart en uppsjö av olika aktiveringar och aktiveringsnivåer och det behöver inte alltid handla om ren och skär specialsök eller att du meckar med blod och klöv i skogen eller tränar din vardagslydnad eller tävlingslydnad. Det finns ju vardagsaktivering också – hur många utav er gömmer till exempel godis på marken och gör godisträd till er jycke eller spelar Nina Ottossons spel med hunden?

Personligen kombinerar jag ordentligt arbete för min hund, för att hon ska vara nöjd och glad och kanske främst för att hon förr i tiden behövde arbeta för att kunna hantera vallhunds-stressen i henne. Ni vet, vallhundar är en kategori för sig när det gäller arbete och att kräva saker av sin ägare och jag är säker på att du med vallhunden just nu snörper lite på mungipan och nickar instämmande. Min erfarenhet är att hunden blir stressad och lätt faller ut i lite tokiga beteenden (som till exempel att göra utfall mot andra hundar på promenaden ect) om den inte får en uppgift av mig, alltså en form av tyngre aktivering. Jag kan märka på min egna hund, små beteendeförändringar som knappt är märkbara för de personer som inte känner henne väl, om jag till exempel har legat sjuk en vecka och inte orkat ta tag i träningen.  Det är då och alla andra dagar jag drar fram mina Nina Ottossons brädspel och spelar med henne, och vid måltiderna tar jag hjälp av verktyget som syns på bilden ovan.

Kongen.

Kongen är ett fantastiskt redskap för att utfodra hunden med. Misty får alla sina måltider i kong. Jag preparera den samtidigt som jag tränar på sitt stanna kvar eller ligg stanna kvar (där får jag in en enkel träning i vardagslydnaden) och sedan gömmer jag kongarna så hunden måste leta efter maten. Hon tycker det är skitkul. För en hund som Misty som förr i tiden var kräsen på mat och inte tyckte torrfodret var så himla hippt att få, så var det här nyckeln till att vilja börja äta igen! Det blir en grej helt enkelt, en enkel vardagsaktivering som inte kräver någonting av vare sig dig eller mig när vi utfodrar hundarna. Ni som jobbar med specialsök och K9 Nose work hos mig, var noga med att inte använda skicket ni gör i specialsöket när hunden ska iväg och leta mat! Jag använder ordet ”varsågod” eller ”mat” när jag skickar min egna hund – jag vill verkligen ha ett annat ord för att hunden ska veta vad den ska leta efter!

Kongen är också en fantastisk oförstörbar sak att tugga och äta ifrån för den mest brutala hunden som tar sönder sina leksaker på 3 sekund i vanliga fall.

Förutom maten, fodret hunden skall ha varje dag, så kan man frysa kongen lite grann innan servering utav leverpastej, rått kött eller annat, rester från eran middag osv.  Den diskas lätt ur i diskmaskinen också – ett måste helt enkelt för alla hushåll med en eller flera fyrbenta vänner!!

/Denise Hundkonsult