Att miljöträna.

I eftermiddag laddar jag för lite privatträningar valp och K9 Nose work. Valpen, som är en brun liten pudelkille på nu ca 14 veckor är bara för bedårande söt och livlig som vilken valp som helst och mitt uppdrag är att ge matte och husse lite ”kött på benen” i hundvärlden! 

Det viktigaste som jag ser det personligen när man skaffar valp är att verkligen gå in för att miljöträna valpen. Utan miljöträningen är du rätt rökt – tro mig, när jag tog över Misty, nyinflugen från Irland vid ca 1 års ålder fanns absolut ingen miljöträning alls, inga egna stategier förutom att hantera allt nytt med flyktbeteenden. Mellan 2005-2014 har vi gjort riktiga framsteg och idag hanterar hon det mesta med ro och de gånger hon går upp i stressnivå så är hon ändå rätt mottaglig för mina signaler och för belöningar. Ett exempel på varför jag säger att det är så himla viktigt att miljlöträna en valp, att ta chansen till det, är min egna träning i att åka med t.ex tunnelbanan. Det tog oss 4 år att komma på en tunnelbana och med ro åka ett par hållplatser. Till min hjälp har jag dels haft ADAPTIL (lugnande prepparat med feromoner som dämpar ångest i olika situationer. Feromoner släpper tiken när den diar valparna och det är ett fantastiskt feel good-preparat på den vuxna hunden förutsatt att hunden inte går mot rött ljus – dvs inte är mottaglig för mig eller sin belöning) och en stor skopa envishet, tålamod och lugnande kroppsspråk, och förstärkning i form av  godis och ett mål med resorna i inlärningen – jag har alltid valt att åka till stationer där jag vet att Misty har knutit an något roligt som t.ex. träffat kompisar, spårat, badat osv.  Och tid. Tiden höll jag på att glömma bort. Jag har alltid sett till att jag valt tillfällen då jag verkligen haft flera timmar på mig att gå in för att åka tunnelbana, så om något hände så kunde jag med ro utan att utsöndra någon stress i situationen, trycka på pause-knappen och hantera beteendena just där och då innan jag tryckte på play igen och träningen fortsatte. 

När du får hem din valp, så ta chansen redan efter någon vecka, att börja miljöträna hunden. Ut och åk buss, bil, tåg, båt, cykelkorg, motorcykel – ja det som du vet att hunden kommer eller eventuellt kommer att utsättas för, så blir livet oftast en gnutta enklare än om du inte skulle ha gjort det och ska presentera detta för din lite äldre valp eller unghunden eller den vuxna hunden som hunnit utveckla det som är naturligt beteende i hundvärlden – att titta på nya saker med skeptism och hantera dessa nya saker med en eventuell rädsla. Detta är en överlevnadsstrategi och som en kollega i branchen sa en gång till mig, vilket stämmer: Tror du Misty hade blivit långlivad på gatan där borta om hon valt att fäktas?  (svar: nej absolut inte – men så är också Misty streetsmart)