Nose work-tävlingen i Borlänge – en helg i ord och bilder!

 

Laddad och på väg till Borlänge!
Laddad och på väg till Borlänge!
Inomhussök - i container som är inred till vardagsrum!
Inomhussök – i container som är inred till vardagsrum!
I "väntrummet" inför behållarsöket.
I ”väntrummet” inför behållarsöket.
Bilsöket
Bilsöket
Misty och Puyol pausar i bilen. Puyol från företaget svart-vit hund i Vingåker.
Misty och Puyol pausar i bilen. Puyol från företaget svart-vit hund i Vingåker.
Grymt tävlingsområde!!
Grymt tävlingsområde!!
Misty, helt slut med ett sök kvar innan prisutdelning..
Misty, helt slut med ett sök kvar innan prisutdelning..
Prisutdelning! Misty och jag tar emot andra pris i behållarsök!!
Prisutdelning! Misty och jag tar emot andra pris i behållarsök!!
Stolta!!
Stolta!!

 

I helgen har vi hunnit med att tävla i Nose work, sveriges första och största tävling, annordnad av Dala Hundservice med hjälp från SNWK (Svenska Nose Work Klubben)

Så fantastiskt välordnad tävling! Allt flöt, vi var fyra grupper, totalt 32 deltagare i tävlingen, och vi körde söken stationsvis. Misty och jag hamnade i grupp 1, så vi körde söken i följande ordning: Behållarsök, Inomhussök, Utomhussök och Fordonsök.

Det märks att en hel tävlingsdag kräver otroligt mycket av hunden energimässigt. Vi har ju jobbat otroligt mycket med uthållighet, nästan aldrig sök på träning som varit under 3 minuter – detta har har vi dels gjort via flera gömmor och stora utrymmen att söka av.

Det kändes så himla bra, första söket för dagen tog inte mer än 10 sekunder och jag fick en tydlig och bra markering av Misty, andra söket tog inte alls många sekunder heller, följt av tydlig markering. Utomhussöket var lite knivigt, avdrag gavs om hunden krafsade på källan (detta gällde i alla söken) så klart att jag vart lite extra spänd eftersom jag såg på Misty tidigt att doftkällan satt lågt – vilket sporrar ett krafsande beteende från Misty – men även här gick vi felfritt. Efter det tredje söket, hade tävlingen varit igång nästan 5 timmar och då kroknade Misty påtagligt och somnade mitt på parkeringsplatsen bland alla hundarna och deltagarna som väntade på sina sök.

Min strategi när jag tävlar är att ha en tydlig ritual för Misty. I ”väntrummen” innan söken så leker jag med Misty, det peppar hunden! Jag växlar mellan lek, passivitet, lek, passivitet, för att gasa upp hunden långsamt i aktivitetsnivå. Det funkar verkligen perfekt men inför sista söket så gick det inte riktigt lika bra som annars. Hon tog leksaken, stirrade på mig och blicken hon gav mig sa ungefär såhär: lek med den där själv tant!

Hon genomförde sista söket ändå och domaren som dömde i fordonsöket var från tullen. ”Din hund är jättetrött men hon ställer verkligen upp för dig! Jag ser verkligen att hon är jättetrött men hon tar uppgiften du ger henne på allvar!” Jag svarade honom då: ” ja du, hon är 10 år!” Domaren vart förvånad och nickade gillande mot Misty! Jag blev ännu nöjdare då kan jag understryka!

Domare var representerade, förutom från tullen, från militären och från Hollands polis! Jättekul!!

Söken var baserade på 3 minuter för behållarsöket, 5 minuter för alla andra sök – GOTT om tid med andra ord! Om hunden krafsade på källan fick man avdrag, om hunden satte tassarna på lacken på fordonen fick man avdrag (jag fick avdrag eftersom Misty satte framtassarna på lacken, det gjorde inte så mycket, hon var så fruktansvärt trött) och kissade hunden i sökområdet så blev man diskad – så det gällde att hunden var välkissad!

Hur gick det då?

Jo… En femteplats av 32 deltagare totalt för mig och min irländska gatuhunds-bordercollieblandis på 10 år och ett andrapris i momentet behållarsök (som tog 10 sekunder – konkurransen är benhård!!!)

Fantastiskt välordnad tävling, så himla roligt att ha fått delta! Pepp!